Virágméz 900 g Forró Méhészettől
A virágmézet értékes mezei virágokról, gyógynövényekről gyűjtik a méhek, emiatt beltartalmilag kiváló méznek számít. Hatása összetett, mivel sokféle növény az alapja, de szakemberek szerint a legértékesebb mézek közé tartozik. A virágméz erősíti a szervezet immunrendszerét. Színe a benne levő mézek összetételétől függően változó. Kristályosodásra hajlamos. Fogyasztásra önmagában és sütemények ízesítésére kiválóan alkalmas.
A vegyes virágméz összetétele évszakonként és tájanként mindig más és más. Vegyes mivoltából következik, hogy sokféle cukrot, szerves savat, illóolajat, ásványi elemet tartalmaz, ami fokozza kedvező élettani hatásait.
A Kárpát-medencében 700 növényfaj iránt érdeklődnek méheink. Ezek a legnagyobb botanikuskertben sem találhatók meg mind. Egyes méhészetek egy évben 40-50 különböző növény termékeivel találkoznak. A vegyes virágmézek ennek megfelelően illóolajokban, ásványi anyagokban mindig gazdagabbak mint a monomézek. Ez a tény humán egészségügyi szempontból előnyös, a kereskedelem szempontjából viszont hátrányos, mert nem standardizálhatók. Minden vidéken és minden évben mások, egyediek.
A méz a méhek és az ember tápláléka. Virágok nektárjának, növényi nedveknek a méhek által átalakított terméke. Az ember a mézet az ősi időktől fogva gyűjtötte és eleinte mint csemegét, később mint fontos táplálékot, végül mint gyógyterméket használta, illetve használja. Mai ismereteink alapján a méz közel 70-féle gyógy-, és fiziológiai hatással bír. A méz kiváló szénhidrátforrás, mely gazdag ásványi anyagokban, tartalmaz vitaminokat, s szerves savakat, illóolajokat és fontos enzimeket. Találhatók még benne aminosavak, fehérjék és egyéb bioaktív anyagok. 81%-ban főleg monoszacharid cukrot tartalmaz. 22 féle makro-, és mikroelem található benne. Elsősorban C-, és B-vitamin, folsav és nikotinsav a leglényegesebb vitamintartalma. Rendkívül magas az enzimtartalma is, és ez okozza a jelentős antibiotikus sajátosságát. Az enzim tartalma adja a legértékesebb részét a méznek! Sajnos 40 °C hőmérsékleten megindul a lebomlásuk. A modern világunkban létfontosságú, mert alig van már élelmiszer amiből az emberi szervezet pótolhatná ezt a létfontosságú anyagot a szervezet és a sejtek működéséhez. A lépes mézben lévő viasz és propolisz fokozza a méz hatékonyságát nyálkahártya-gyulladások, illetve immungyengeség esetén. Legjelentősebb felhasználási köre: szívbetegségek (szívgyengeség), gyomorhurut, légcsőhurut, endokrin-mirigy bántalmak (elégtelenség), sebek kezelése.
A méz összetétele:
- 70% – 80%-ban glükóz és fruktóz keverék, további szénhidrát más cukor formájában,
- 17% víz, a sűrűbbek akár 7-8%-osok is lehetnek
- jelentős mennyiségű természetes antioxidánsok mint enzimek
- kalcium a legnagyobb mennyiségben ez az ásvány található benne
- réz
- vas
- magnézium
- mangán
- foszfor
- kálium
- nátrium
- cink
- B1, B2, B3, B5, B6, C vitamin
Élettani hatásai:
- kedvezően hat az izomzat és a szív működésére
- kedvezően befolyásolja az emésztőrendszert
- vérnyomáscsökkentő
- gyógyító hatású légúti- és májbetegségeknél
- vértisztító hatása miatt fiatalítja, frissíti a szervezetet
- kiváló segítség nemcsak a fáradtság, de a külömböző betegségek leküzdésében is
- Jó házi szere a meghűléses betegségeknek, a felső légutak hurutos elváltozásainak.
- A természetes antioxidánsok az anyagcsere és a baktériumok elleni védekezés során keletkező szabad gyököktől védik a szervezetet.
- Antimikrobiális hatású a magas cukor- és alacsony pH–tartalomnak, valamint a szerves savaknak köszönhetően segíti a vágások, horzsolások és égési sebek begyógyulását.
- A méz rendszeres fogyasztása elősegíti a vérképződést, gyarapítja az immunrendszer vérképző sejtjeit.
- Belsőleg 1 - 3 evőkanál pótolja a cukrot, nyugtat. Külsőleg jó sebelzárást biztosít.