Üdvözlünk, Lépj be a fiókodba vagy regisztrálj.

Orosz tárkony 0.25g

  • 180 Ft


Orosz tárkony  0.25g

 

Jellegzetes erdélyi fűszernövény. Évelő, elágazó szárú, 1-1,5 m magas növény. Levelei hosszúkásak, a hajtáscsúcsokon júniustól jelennek meg zöldes virágbugái. Napfényes helyet, humuszban gazdag talajt, rendszeres öntözést igényel. A virágszárakat eltávolítjuk, hogy több friss hajtást hozzon. Késő ősszel 5- 6 cm- re visszavágjuk.

Felhasználása: frissen vagy szárítva báránysültek, vadas húsételek, zöldbab-, borsó-, burgonyafőzelék, savanyúság ízesítésére használjuk. Használata Erdélyben elterjedtebb, mint Magyarországon.Az egész növény illóolajat tartalmaz. A természetgyógyászatban a tárkonyolajat fájdalomcsillapítóként, baktériumölőként használják, tumorellenes hatása is ismert.

A fűszer- és gyógynövények sok illóolajat tartalmaznak, ami sajátos aromájukat biztosítja. Egy kis balkon ládában vagy cserépben is termeszthetőek, így egész évben friss, illatos fűszerekkel ízesíthetjük ételeinket. Napos, meleg helyet igényelnek.
Fűszereinket száraz állapotban, egymástól gondosan elkülönítve, jól záródó dobozokban, fénytől védett helyen tároljuk. A durván őrölt fűszer tovább tartja meg aromáját, és csak a főzéskor őröljük meg.
A jól megválasztott és alkalmazott fűszernövények nemcsak ételeink ízvilágát határozzák meg, hanem jelentősen javítják az emésztési folyamatokat, a tápanyagok hasznosulását. Éljünk e hatásokkal!