Üdvözlünk, Lépj be a fiókodba vagy regisztrálj.

Borsfű 1g (Csombor)

  • 180 Ft


Borsfű  1g  (Csombor)

Borsra emlékeztető illatú, egyéves vagy áttelelő fűszernövény. Ázsiából származik. Szára 30-50 cm magas, elágazó. Virága fehér vagy rózsaszín. Jó minőségű talajt igényel. Közepesen melegigényes. 

Vetés:
március-áprilisban, 30 cm-es sortávolságra, 1-1, 5 cm mélyen.

Vetőmagszükséglet: 8-10 g/10 m2.

Felhasználás: Leveles, virágos hajtásait júliusban és szeptember végén vághatjuk.  Húsok, bab, káposzta, hurka ízesítéséhez használható, az emésztést serkenti. Erdélyben a borsikafüvet egy szál kaporral összekötve főzik bele a káposztába. Németországban "babfűnek" is hívják, mert csökkenti a hüvelyesek (bab, lencse) felfúvó, puffasztó hatását. Túladagolásakor a csípősségen túl a keserű íz dominál. Teája felfúvódás, bélhurut és köhögés ellen jó. Erősítő, frissítő fürdő készíthető belőle.

A fűszer- és gyógynövények sok illóolajat tartalmaznak, ami sajátos aromájukat biztosítja. Egy kis balkon ládában vagy cserépben is termeszthetőek, így egész évben friss, illatos fűszerekkel ízesíthetjük ételeinket. Napos, meleg helyet igényelnek.
Fűszereinket száraz állapotban, egymástól gondosan elkülönítve, jól záródó dobozokban, fénytől védett helyen tároljuk. A durván őrölt fűszer tovább tartja meg aromáját, és csak a főzéskor őröljük meg.
A jól megválasztott és alkalmazott fűszernövények nemcsak ételeink ízvilágát határozzák meg, hanem jelentősen javítják az emésztési folyamatokat, a tápanyagok hasznosulását. Éljünk e hatásokkal!