Üdvözlünk, Lépj be a fiókodba vagy regisztrálj.

Akácméz 1kg

  • 2 600 Ft


Akácméz  1 kg  Forró Méhészettől Van natúr és olajfűzkeverékben is!

A hazánkban előállított mézek közül világszerte az akácméz a legismertebb. Különleges minőségű, külföldön is keresett termékünk igazi hungarikum. Az akácméz jelentős gyümölcscukor tartalma miatt sokáig folyékony. 

Az akácméz színe kristálytiszta, egészen enyhén sárga, vagy egyes évjáratokban zöldes árnyalatú. Illata akácvirág illatú. Mellékíz nélküli aromája teszi egyedivé, íze a legtöbb méznél édesebb, míg savtartalma a  legtöbb méznél alacsonyabb.  Gyümölcscukorban igen gazdag, így lassan ikrásodik, akár 1-2 évig is megőrzi állagát. A világ három legkevésbé kristályisodó fajtaméze közül az egyik az akácméz. Jó édesítő képessége mellett ezért is olyan keresett a világpiacon. Enyhe íze miatt szívesen használják süteményekbe. De nyersen, csemegeként is fogyasztható, de készítenek belőle mézes pálinkát, mézes bort és mézbort is.

Az akácméz robinint és akacint tartalmaz, ezért jó általános  fertőtlenítő hatása van, méregtelenítő és köhögéscsillapító hatású.Gyomorsav túltengés esetén hatásos lehet. A akác mézben lévő gyümölcscukornak májregeneráló hatása van. Nem közömbös a sportolásnál tapasztalt izomlazító képessége sem.


 

A méz a méhek és az ember tápláléka. Virágok nektárjának, növényi nedveknek a méhek által átalakított terméke. Az ember a mézet az ősi időktől fogva gyűjtötte és eleinte mint csemegét, később mint fontos táplálékot, végül mint gyógyterméket használta, illetve használja. Mai ismereteink alapján a méz közel 70-féle gyógy-, és fiziológiai hatással bír. A méz kiváló szénhidrátforrás, mely gazdag ásványi anyagokban, tartalmaz vitaminokat, s szerves savakat, illóolajokat és fontos enzimeket. Találhatók még benne aminosavak, fehérjék és egyéb bioaktív anyagok. 81%-ban főleg monoszacharid cukrot tartalmaz. 22 féle makro-, és mikroelem található benne. Elsősorban C-, és B-vitamin, folsav és nikotinsav a leglényegesebb vitamintartalma. Rendkívül magas az enzimtartalma is, és ez okozza a jelentős antibiotikus sajátosságát. Az enzim tartalma adja a legértékesebb részét a méznek! Sajnos 40 °C hőmérsékleten megindul a lebomlásuk. A modern világunkban létfontosságú, mert alig van már élelmiszer amiből az emberi szervezet pótolhatná ezt a létfontosságú anyagot a szervezet és a sejtek működéséhez. A lépes mézben lévő viasz és propolisz fokozza a méz hatékonyságát nyálkahártya-gyulladások, illetve immungyengeség esetén. Legjelentősebb felhasználási köre: szívbetegségek (szívgyengeség), gyomorhurut, légcsőhurut, endokrin-mirigy bántalmak (elégtelenség), sebek kezelése.

A méz összetétele:

  • 70% – 80%-ban glükóz és fruktóz keverék, további szénhidrát más cukor formájában,
  • 17% víz, a sűrűbbek akár 7-8%-osok is lehetnek
  • jelentős mennyiségű természetes antioxidánsok mint enzimek
  • kalcium a legnagyobb mennyiségben ez az ásvány található benne
  • réz
  • vas
  • magnézium
  • mangán
  • foszfor
  • kálium
  • nátrium
  • cink
  • B1, B2, B3, B5, B6, C vitamin

Élettani hatásai:

  • kedvezően hat az izomzat és a szív működésére
  • kedvezően befolyásolja az emésztőrendszert
  • vérnyomáscsökkentő
  • gyógyító hatású légúti- és májbetegségeknél
  • vértisztító hatása miatt fiatalítja, frissíti a szervezetet
  • kiváló segítség nemcsak a fáradtság, de a külömböző betegségek leküzdésében is
  • Jó házi szere a meghűléses betegségeknek, a felső légutak hurutos elváltozásainak.
  • A természetes antioxidánsok az anyagcsere és a baktériumok elleni védekezés során keletkező szabad gyököktől védik a szervezetet.
  • Antimikrobiális hatású a magas cukor- és alacsony pH–tartalomnak, valamint a szerves savaknak köszönhetően segíti a vágások, horzsolások és égési sebek begyógyulását.
  • A méz rendszeres fogyasztása elősegíti a vérképződést, gyarapítja az immunrendszer vérképző sejtjeit.
  • Belsőleg 1 - 3 evőkanál pótolja a cukrot, nyugtat. Külsőleg jó sebelzárást biztosít.