Barion Pixel
Üdvözlünk, Lépj be a fiókodba vagy regisztrálj.

AD-11 pH mérő

  • 14 050 Ft


ADWA  AD-11 pH mérőkészülék beépitett hömérővel
 
Természetesen e készüléket bekalibrálva és használatra készen kínáljuk kedves vásárlóinknak!

Könnyen használható kézi pH és hőmérséklet mérő műszer. Borítása cseppálló. Egyszerűen cserélhető a szondája, valamit  2 soros LCD kijelzővel rendelkezik. Minden pH érték automatikusan hőmérséklet kompenzált

Továbbá ajándékba adunk hozzá : 1db 20ml pH 4.01 + 1db 20ml pH 7.01  kalibráló folyadékot.  

Aki egyszerű, de strapabíró pH mérőt keres, annak ajánljuk az AD-11-t.

Az AD11 pH/Temp-mérő IP67 vízhatlan kivitelben, cserélhető elektródákkal, robusztus testtel, 0,1 pH mérési pontossággal, eredmény kimerevítési funkcióval, hőmérséklet kijelzővel és kedvező árával teszi magát kívánatosnak. Főleg olyan egyszerű pH-mérésekhez ajánljuk, ahol elegendő a 0,1 pH pontosság. Öntözővíz, tápoldat, medence, akvárium, gyümölcslevek, savanyúságok, ételek, ivóvíz, ásványvíz, lúgos ionizált ivóvíz pH-értékének az ellenőrzésére.

Alkalmas organikus biológiai folyadékok mint víz (vér, vizelet, könnycsepp és egyéb testnedvek) és élelmiszerek (gyümölcsök, húsok, sajt, stb.) vizsgálatára, a talaj, továbbá különböző anyagok felületi pH-mérésére, illetve hő mérésére.

Adwa készülékei nem csak hogy pontosabbak és megbízhatóbbak, de árban is sokkal kedvezőbbek mind a hazai, mind a nemzetközi piacot tekintve. Mindezeken felül a műszerek rendkívül felhasználóbarátok azontúl, hogy könnyen kezelhetőek, a műszerekhez cserélhető pH-szondák, illetve EC-elektoródák csatlakoztathatóak, amelyek a különböző fajta anyagok és helyek teljes skáláján garantálják az adott pH-mérés vagy EC-mérés pontosságát.

Tulajdonságok:

Mérési tartomány.: -2.0-től 16.0-ig pH
Üzemihőmérséklet.: -5.0-tól 60.0°C-ig
Érzékenység.: 0.1 pH , 0.1°C
Pontosság.: +-0.1 , ±0.5°C
PH kalibráció.: automata, 1 vagy 2 bázispontos,pH 4.01/7.01
Automatikus hőmérséklet kompenzáció
Üzemkörnyezet.: -5-tól 50°C-ig relatív páratartalom 100%
Méret: 175.5 x 39 x 23 mm
Súly: 100 g

 

A pH és a mérései  akit érdekel a téma:

Mint általában a kémiában, vizes oldatokban is dinamikus egyensúlyi rendszerekről beszélünk. Híg vizes oldatokban mindig lejátszódik az eddig megismert leggyorsabb kémiai reakció, melynek során a víz felbomlik hidrogén- és hidroxid-ionokra (tudományos kifejezéssel autoprotolízis). Tiszta vízben a 2 ion mennyisége azonos, és igen kis érték, 10-7 mol/dm3. Ha a vízben egyéb anyagok is vannak, amelyek reakcióba lépnem akár a vízzel, akár valamelyik ionnal, ez a koncentráció megváltozik. Bár maga a koncentráció nagyon kicsi, a jelentősége annál nagyobb: jól tükrözi a vizes oldatban levő egyensúlyi viszonyokat, az ionok arányát.

Mivel a koncentráció több nagyságrendet változhat, ezért az abszolút koncentráció helyett a nagyságrendet jellemző logaritmikus skálát használjuk. A pH híg vizes oldatok esetén az egyensúlyi hidrogénion-koncentráció tizes alapú logaritmusának ellentettje. Bonyolultnak hangzik, de az egyszerűsítés miatt lett bevezetve. A 7-es pH-t semlegesnek, a 7 alattit savasnak, a 7 fölöttit lúgosnak nevezzük. Minél inkább eltér a 7-től, annál erősebben savas vagy lúgos az oldat.

A pH mérésére indikátorokat, vagy elektrokémiai elven alapuló pH-mérő elektródokat használunk. Az indikátorok színe eltér savas és lúgos közegben, pontosabban az átcsapási pH-tartomány alatt és fölött. A két elterjedt használati formája a csepegtetős és a bemártós módszer. Csepegtetős esetben előírt mennyiségű vízhez kell néhány csepp indikátoroldatot adni, és egy színskáláról leolvasni az oldat pH-ját. ez általában olcsó módszer, viszont csak átlátszó, tiszta oldatok esetén használható. A bemártós módszernél az indikátor fel van itatva papírra, amit az oldatba mártva, szintén egy színskála alapján tudjuk leolvasni a pH-t. Ezek a pH-értékek csak tájékoztató jellegűek, de a legtöbb esetben ez is elég.

Pontosabb méréshez pH-mérő elektródákat használunk. A legelterjedtebb módszer a kombinált üvegelektródás mérés. A mérés azon alapszik, hogy egy vékony üveghártya belsejében levő oldat elektródpotenciálja függ a hártyán kívül levő oldat hidrogénion-koncentrációjától. Azért csak attól, mivel ezen ion (látszólagos) diffúziós sebessége nagyságrendekkel nagyobb, mint bármely más ioné (prototróp vezetés). A belső oldat potenciálját egy ugyan azon csőben elhelyezett, jól ismert potenciálú elektródhoz, mint referenciához viszonyítva a mért feszültségből kiszámítható a pH. Ezt a számítást, kalibrálás után, a pH-mérő műszer végzi. A kombinált üvegelektród előnye, hogy viszonylag olcsó, amíg az üveghártya tiszta és ép, addig gyors, pontos. Hátránya, hogy a vékony üveghártya érzékeny mechanikailag, mindig nedvesen kell tartani, és óvni kell a szennyezésektől.

Terjedőben vannak a félvezetőn alapuló pH-mérő elektródok. Ezek kevésbé érzékenyek, szárazon is tarthatók, hasonló pontosságúak, viszont az áruk jelenleg még magasabb, mint az üvegelektródoké.